Kolonin

Den främmande science-fiction världen är full av äventyr och fantastiska vyer, men både faunan och innevånarna kan utgöra ett dödligt hot! Du gör bäst i att lära dig allt du kan, för att öka dina chanser för att överleva.

Att bygga en science-fiction värld

När jag började skriva boken Röd Tvilling så visste jag inte riktigt hur världen skulle se ut. Så jag gjorde en riktig R.R. Martin (Game of Thrones / Song of Ice and Fire) och började världsbyggande som om det skulle skapa handlingen. Och visst, det behövs en viss mån sådant för att kunna skriva science-fiction eller Fantasy, men det är i regel en god idé att bara skapa så mycket som man behöver.

Star Wars (Stjärnornas Krig) är en stor inspiration när det gäller just världsbyggande, men Lucas förstod verkligen styrkan i att lämna ute information.

”I fought in the Clone Wars” (jag stred i klonkrigen)

Obi-Wan Kenobi

Det var det enda vi visste om klonkrigen i så där 30 år, tills prequel-trilogin kom (Star Wars I-III). För att vara en så stor Star Wars-nörd så var jag dålig på att följa riktlinjen. Därför så tog det oändligt lång tid innan jag faktiskt började skriva Röd Tvilling på riktigt. Jag var tvungen att lära mig yrket som författare och fokusera på rätt saker: handling och karaktärsutveckling. Händelsevis så var dessa Lucas svagheter.

Där tog jag mer lärdom av George R.R. Martin. Som många andra fick jag upp ögonen för böckerna när tv-serien Game of Thrones (HBO) kom ut och därefter slukade jag allt Martin hade att erbjuda. Han har hunnit med mycket, även fast han också är duktig på att prokrastenera! Martin fokuserar på karaktärerna som lever i världen och de fantastiska vyerna, drakarna och magin är bara en kuliss. Kunde jag föra över detta till science-fiction så visste jag att jag hade något!

Till slut började jag skriva på daglig basis (1000 ord om dagen på en bra dag) och tog mig igenom historien från början till slut. Jag byggde min värld allt eftersom, så mycket det behövdes och undvek att redigera som pesten. Det har så klart sitt pris, men poängen är att råmanuset blev färdigt och det nu fanns något att jobba med.

I redigeringsprocessen så kunde jag plocka upp pusselbitarna och bygga ut världen så mycket som det behövdes. A.I. var på frammarsch och det var otroligt hjälpsamt att kunna samtala om rovianska samhället med ChatGDT, eller låta Midjourney skapa fantastiska koncept som du ser ovan. A.I. som en kreativ partnern är verkligen författarens dröm. Att däremot låta den skriva text är kanske mindre bra och inget jag sysslar med. Men jag är positiv mot teknik – varför skulle jag annars skriva sci-fi – och använder alla verktyg jag kan hitta för att göra min vision till verklighet.

Vill du lära dig skriva? Pröva böckerna och poddarna som lärt mig allt jag kan. Anmäl dig till nyhetsbrevet för att följa min resa.


Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com